Äntligen hade P4 Kalmar en passande rutt som gick förbi Kastlösa och världens enda brickbandmuseum! Finbesök tycker jag.
Jag tycker ju om P4. Infotainment i public service -regi. Man känner sig orienterad om vad som händer i regionen och i samhället – om man, som jag, inte orkar med tv och annat. Rullande radioreportage är kul, blir levande och äkta. Ibland tycker jag inte om P4’s musikval, är det för att museidirektören själv är en (gammal) tant? Visst föredrar jag musik producerat som på 70talet, men det kan vara gjord igår, bara det finns sunda tankar bakom texterna, och hjärta!
Journalisten som kom ensam (vilket krävande jobb: chaufför, fotograf, reporter) var en tjej, Anna, med hjärta och bra frågor. Det var bara jag som inte kunde hitta orden, men jag tror att det blev ok! Vi pratade om vad brickband är, varför jag har skapat detta museum (svårt att svara på!) och om min resa från Danmark över Skåne till Öland.
Nu är jag och Museum: Brickband i en Husvagn på Öland, och värda ett besök av regionens ledande radiokanal. Inte så illa. Är faktiskt stolt när jag tänker efter.
Hurra!
Intervjun slutade med museets egen jingle: the Brickband song spelat live på gitarr där i museihusvagnen. Jag tappade pappret med text o ackord på golvet, men Anna plockade upp det som den naturligaste grej i världen och jag spelade vidare. Asså någorlunda. Jeg retar mig också på min danska brytning – som alltid blir värre i ovana situationer.
Det som är bra med radio, är att det – liksom musik – är här & nu. Imorron är det glömt, medmindre man har det på band.
Jag hoppas såklart att många lyssnare har fått lust att gå mer på museum, upptäcka kulturskatter som någon orkar bevara för framtiden.
Tack P4!
Malene Langborg

ps. efter inslaget spelades en låt av Peps Persson (han från Skåune) i vacker tolkning av vissångerskan Sofia Karlsson ‘Jag spelar för livet’ – ja!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *